Odisha GK Quiz No. 3

Odisha General Knowledge (GK) Questions Paper No. 3:  Odisha General Knowledge (GK) Sample Question Paper No. 3 with Collection of Objective GK Question Papers  as part of Odisha GK Questions for Various examinations Odisha PSC, OPSC, Odisha SSC, Teachers Exam, Judicial Exam, Odisha police exam and other competitive examinations by Odisha State Government.  Odisha GK website, Forum and Blog for preparation of competitive examinations. Odisha General Knowledge (GK) and General Science (GS) Questions are also available with Quiz with Odisha GK Quiz articles.
Download Free "GK" Android App with GK Notes, Questions and Old Examination full Papers Solved.

Odisha GK Sample Question Paper 3:
1. When was Odisha separated from Bihar?
A. 7 January 1948
B. 1 April 1936
C. 8 August 1952
D. 1 November 1956
Ans: B. 1 April 1936

2. Which water body is to the east of Odisha?
A. Bay of Bengal
B. Arabian Sea
C. Gulf of Cambay
D. Gulf of Kutch
Ans: A. Bay of Bengal

3. Which state is to the west of Odisha?
A. Assam
B. Karnataka
C. Chhattisgarh
D. Sikkim
Ans: C. Chhattisgarh

4. Which state is to the south of Odisha?
A. Andhra Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Uttar Pradesh
Ans: A. Andhra Pradesh

5. Which is the capital of Odisha?
A. Cuttack
B. Rourkela
C. Bhubaneshwar
D. Sambalpur
Ans: C. Bhubaneshwar

6. Which chief minister of Odisha voted in Lok Sabha’s vote of confidence in April 1999?
A. Nandini Satpathi
B. Giridhar Gomango
C. Biju Patnaik
D. Tathagatha Satpathi
Ans: B. Giridhar Gomango

7. Which is the highest point in Odisha?
A. Malaya Hill
B. Megasini Hill
C. Udayagiri
D. Mahendra Hill
Ans: D. Mahendra Hill

8. Which is the largest lake in Odisha?
A. Lake Karewa
B. Nangin Lake
C. Chilka Lake
D. Dal Lake
Ans: C. Chilka Lake

9. Which is the official language of Odisha?
A. Santhali
B. Hindi
C. Sadri
D. Oriya
Ans: D. Oriya

10. What is the area of Odisha?
A. 21,478 sq. mi.
B. 60,119 sq. mi.
C. 52,312 sq. mi.
D. 41,507 sq. mi.
Ans: B. 60,119 sq. mi.

Odisha GK Quiz No. 2

Odisha General Knowledge (GK) Questions Paper No. 2:  Odisha General Knowledge (GK) Sample Question Paper No. 1 with Collection of Objective GK Question Papers  as part of Odisha GK Questions for Various examinations Odisha PSC, OPSC, Odisha SSC, Teachers Exam, Judicial Exam, Odisha police exam and other competitive examinations by Odisha State Government.  Odisha GK website, Forum and Blog for preparation of competitive examinations. Odisha General Knowledge (GK) and General Science (GS) Questions are also available with Quiz with Odisha GK Quiz articles.
Download Free "GK" Android App with GK Notes, Questions and Old Examination full Papers Solved.

Odisha GK Sample Question Paper 2:
1. What is the capital of Orissa ?
Answer: Bhuvaneshwar

2. Which is the state animal of Odisha ?
Answer: Elephant, Sambar

3. Which Indian state is known as “Soul of India” ?
Answer: Orissa

4. Which Indian state was known as Kalinga in ancient age ?
Answer: Odisha

5. Which Indian state was known as Utkala in ancient age ?
Answer: Odisha

6. Which Indian state was known as Udra desh in ancient age ?
Answer: Odisha

7. What is the name of classical dance of Orissa ?
Answer: Odissi

8. Which dance is known as Sculpture in Motion ?
Answer: Odissi

9. What is the former capital of Orissa ?
Answer: Cuttack

10. Which is the first state to privatize the production and distribution of electricity in India ?
Answer: Odisha

11. Which Indian state has highest percentage of poverty rate in India ?
Answer: Orissa

12. Which is the first state to eradicate Malaria in India ?
Answer:  Odisha

13. Who is the first chief minister of Orissa ?
Answer: Harekrushna Mahatab

14. Who is the present chief minister of Orissa ?
Answer: Naveen Patnaik

Odisha General Knowledge Question and Answers

Odisha General Knowledge (GK) Question and Answers:  Odisha General Knowledge (GK) Sample Question Paper No. 1 with Collection of Objective GK Question Papers  as part of Odisha GK Questions for Various examinations Odisha PSC, OPSC, Odisha SSC, Teachers Exam, Judicial Exam, Odisha police exam and other competitive examinations by Odisha State Government.  Odisha GK website, Forum and Blog for preparation of competitive examinations. Odisha General Knowledge (GK) and General Science (GS) Questions are also available with Quiz with Odisha GK Quiz articles.
Download Free "GK" Android App with GK Notes, Questions and Old Examination full Papers Solved.

Odisha GK Sample Question Paper 1

1. Odisha’s Annapurna Maharana was related to which among the following fields?
A. Freedom fighter
B. Lawyer
C. Journalist
D. Poet
Ans: A

2. India’s first satellite Aryabhata was launched from
A. Soviet Union
B. America
C. India
D. Israel
Ans: A

3. Which of the following is the first Oriya newspaper?
A. Utkal Deepika
B. Utkal Patra
C. Utkal Darpana
D. Sambalpur Heitishini
Ans: Utkal Deepika

4. Who among the following is well known as “Ghandi of Odisha”?
A. Fakir Mohan Senapati
B. Utkal Gourav Madhusudha Das
C. Pandit Gopabandhu Das
D. Nilakantha Das
Ans: C

5. Which of the following is the largest river of Odisha?
A. Subernarekha
B. Mahanadi
C. Brahmani
D. Vasandara
Ans: B

6. Which of the following district of Odisha soon going to be hub of the “World Filigree Centre”?
A. Cuttack
B. Khorda
C. Debagarh
D. Ganjam
Ans: C

7. Danda Nata is a ritual and popular dance performed in which district of Odisha?
A. Angul
B. Boudh
C. Cuttack
D. Debagarh
Ans: B

8. Which number is famously known as Ramanujan-Hardy number
A. 1004
B. 1992
C. 1309
D. 1729
ANS: D

9. The winner of the Jnanpith Award for the year 2011 is __:
A. Surendra Mohanty
B. Kanhu Charan Mohanty
C. Pratibha Ray
D. Gopinath Mohanty
Ans: C

10. Infant and Young Child Nutrition (IYCN) programme is a scheme of __:
A. Manipur
B. Assam
C. Bihar
D. Odisha
Ans: B